Liever geen slagbomen voor de Wallen
Liever geen slagbomen voor de Wallen

Liever geen slagbomen voor de Wallen

Burgemeester Halsema wil misschien toegangspoortjes inzetten tegen de drukte op de Wallen. Het is een van de vele plannetjes om de hernieuwde drukte en overlast in de oude binnenstad op piekmomenten aan te pakken. Het idee is overigens niet om het complete Wallengebied met poortjes af te sluiten, maar alleen de straten en grachten waar de drukte het hevigst is.

Kan het? Natuurlijk, technisch kan het. Op stations en bij festivals wordt al gewerkt met tourniquets. De gemeente Amsterdam heeft inmiddels ontzettend veel ervaring met crowd management. Buurtbewoners en bezoekers zouden eenvoudig naar binnen kunnen met hun mobiele telefoon.

Boekingssysteem

De toegangspoortjes zouden wel gekoppeld moeten worden aan een boekingssysteem. Anders staan de vele bezoekers en toeristen plotseling voor een volle Wallen en gesloten poortjes. Je hebt dan veel handhavers nodig, want je krijgt opstoppingen bij de tourniquets als het druk is. En die bezoeker of toerist die dan voor de poortjes staan trekt zich daarvan natuurlijk niks aan.

Het kan, maar moeten we het willen? Absoluut niet. Het is ook een buurt waar Amsterdammers wonen en werken. Je wilt toch niet in de Efteling of Disneyworld wonen. De toegangspoortjes zijn geen goed idee.

Stop de horden

Je moet de drukte stoppen voordat de horden komen. Zorg voor informatie, voor drukteradars, spreiding door de stad (er is zoveel meer te zien) en neem strategische maatregelen zoals het eerder sluiten van de horeca en drankenwinkels. Zorg dat de aantrekkingskracht op drukke dagen minder is. Dan wil niet iedereen meer komen.

Slagbomen voor de wallen? Dat wil echt niemand; bewoners niet, ondernemers niet en bezoekers niet. Los het op met andere maatregelen.

* Laatste revisie op 2 juli 2022 door Redactie AC

18 x, 1 va (291023)

10 Reacties

 1. Avatar Van Milena Tsareva
  Milena Tsareva

  Eindelijk eens wijze woorden van heer Ploos Van Amstel. Inperking van openingstijden in plaats van allerlei kunstgrepen die toch weer nieuwe problemen zullen veroorzaken. Ik zou dit echter niet alleen willen beperken tot horeca en drankenwinkels. Zoals ik al eerder bepleitte bij het artikel over de flitsbezorgers, zou de maatschappij in mijn ogen weer terug gebracht moeten worden naar de tijd waarin de mensheid nog tevreden(er)/gelukkig(er) was met wat het aanbod was, en tot laat dat aanbod beschikbaar was. Dus doe ook de avond-/nachtsupers, sportscholen, snackbars, restaurants, peeskamers en eigenlijk alles wat je nog kunt bedenken buiten de echt noodzakelijke voorzieningen om, dicht om uiterlijk middernacht. Met de nadruk op uiterlijk, dus liever nog iets eerder. Onze maatschappij snakt naar meer en langere momenten en periodes van rust. Wat bovendien na middernacht gebeurt, voegt vaak ook niet veel meer aan het geheel toe en meestal loopt het dan ook nog uit de hand.

 2. Avatar Van Reinder Rustema
  ReindeR Rustema

  Het belangrijkste wat Amsterdam kan doen is het beperken van de verkoop van alcohol om mee te nemen. Jammer maar helaas voor de minimarkets, maar ze doen bewoners er geen plezier mee.

  De toevloed van massa-toerisme kan Amsterdam zelf moeilijk beteugelen maar sommige uitwassen zijn wel te bestrijden. Liefst zonder dat het veel handhavers vergt, anders is het niet realistisch.

  Bijvoorbeeld zo:

  Begin een shuttle louter voor arrestanten die wegens openbare dronkenschap worden gearresteerd. Breng ze weg voor minstens een dag naar hiervoor te bouwen tijdelijke cellen (zoals containerwoningen) tussen de A5 en de Zwanenburgbaan. Dagelijks vanaf 6:00 na minstens een volle dag en een ‘overnachting’ naast die baan worden ze ontslagen. Wel met een juridische aantekening zodat dit problemen oplevert bij een volgende visum-aanvraag (in geval voor Britten). https://www.schengenvisainfo.com/etias/#how-will-the-etias-system-work

  Eenmaal ontslagen moeten ze teruglopen langs de Hoofdweg. De standaard in beslag genomen smartphones, portemonnee enzovoort zijn op te halen op een politiebureau in Zuid-Oost, dus even een Uber bellen kan niet. Met een royale wachttijd bij het claimen, zodat als ze op krediet een taxi wisten te nemen ze doorbetalen (en geen taxichauffeur het aandurft). Waar mogelijk wordt er vertraagd zodat ze de vlucht terug missen en extra kosten moeten maken.

  Als ze na vrijlating omwonenden of wie dan ook lastig vallen gaan ze weer voor een nacht terug.

  Wie in een groep was gearresteerd wordt niet in een keer weer vrijgelaten maar los van de anderen. Zodat vrijgezellenfeesten niet samen een uitje eraan hebben. En ook komen ze allemaal zonder telefoons op straat zodat ze elkaar niet kunnen helpen (en verdwalen). Een grondig verknald uitje moet het worden, waar ze thuis en op sociale media over gaan verhalen. Kern van de boodschap: “je mag niet op straat dronken worden in Amsterdam!”

  Welke toeristen blijven dan weg? Het zal een kwaliteitsimpuls aan het toerisme geven.

  Kosten: een dozijn containerwoningen en een losse keet voor de bewakers. 2 bewakers, een arrestatiebus en twee handhavers. Politieagenten die even een rustige, voorspelbare, maar vermakelijke dienst verdienen kunnen zich erop inschrijven.

  Deze aanpak moet ook met een rauw realistische fotostrip gepubliceerd worden in het openbaar en in flyers.

 3. Avatar Van John Zwart
  John Zwart

  Ons (gekozen?) liberaal kapitalisme wil onbeperkt veel geld verdienen. Daartoe wordt voortdurend bedacht wat wij (de consumenten) zouden (moeten) willen.
  Zoals wij zien dat onze maatschappij ontwikkelt zijn onze overheden steeds willig volgzaam met wat wij zouden moeten willen. Zijn u die ontwikkelingen niet aangenaam: weet wat u te doen staat.

 4. Avatar Van Milena Tsareva
  Milena Tsareva

  Wat de heer Rustema schrijft, is dus een prachtig voorbeeld van waar het steeds mis gaat en hoe het NIET moet. Bij de woorden “shuttle louter” ben ik overigens al gestopt met lezen wegens zure oprispingen. Stop alsjeblieft met problemen met nieuwe problemen oplossen. Wil je de stad weer leefbaar maken, dan moet alles gewoon veel eerder dicht, inclusief de peeskamers. Het is heel simpel: als er op een bepaalde tijd niets (maar dan ook letterlijk niets) meer is om voor te komen, dan lopen de overlastgevende toeristen niet meer lallend en pissend over de grachten en is op die tijden de stad weer van de bewoners. Waarschijnlijk komt dan zelfs driekwart van het walgtoerisme binnen no-time helemaal op z’n gat te liggen. En dat is NIET erg. Nee, ook niet voor onze welhaast heilig verklaarde economie. De economie is veel flexibeler dan wij denken. Dat hebben we in de coronatijd wel gezien.

  In het midden van mijn vorige reactie moet “…tot laat…” overigens “…tot hoe laat…” zijn.

   1. Avatar Van Milena Tsareva
    Milena Tsareva

    Precies John. En het ergste is nog dat ze zichzelf in stand houden en “onmisbaar” maken. Ze creëren met hun “oplossingen” namelijk steevast nieuwe problemen, waar weer “oplossingen” voor gezocht moeten worden. We zouden in mijn opinie gewoon terug moeten durven gaan naar de tijden waarin (de meeste) mensen nog tevreden waren met wat ze hadden en waarin de maatschappij ook een uurtje of twaalf per etmaal tot rust mocht komen. De twee decennia net na de oorlog lijken me daarbij een goed uitgangspunt. Daarna is het namelijk mis gegaan. Dat hele bejubelde jacht- en nachtleven heeft Amsterdam en onze hele maatschappij uiteindelijk weinig goeds gebracht.

 5. Avatar Van Bart
  Bart

  Las net een stukje over Wim Beelen, de grootste sloper van Nederland in de NRC. Dat de gemeente het ADM terrein heeft kwijtgespeeld aan een type als Beelen is typerend voor de ambtelijke onkunde (in dit geval het havenbedrijf), inderdaad, dan krijg je oplossingen als hierboven van de heer Rustema … (er komt nu een grote onderhoudshaven voor jachten van de superrijken, zegt Beelen).
  Oplossing voor het probleem van de Wallen is er maar één: kroegen, peeskamers en pornobioscopen en- shows gewoon om 12 uur dicht. Uit met de pret. Gewoon thuis naar bed! Woonde jarenlang bijna om de hoek van de Wallen, lang geleden dus – ergens rond 1980-, toen was het doordeweeks na 10’en al een dooie boel, in het weekend was het rond 02 uur, als ik nog een afzakkertje nam in de Witte Ballon ook al behoorlijk rustig… En dan was de Gelderse kade ook nog relatief veilig voor vrouwen, vond mijn toenmalige vriendin.. Ik reken dan de ‘kop van de Zeedijk’ voor het gemak even niet mee, maar dat had weinig met Wallen en seks te maken, alleen met drugs.
  En, Milena, de ambtenaren van nu krijgen volgens mij geen opleiding in snel en adequaat problemen oplossen, maar vooral om zichzelf in te dekken tegen fouten, dus het probleem doorschuiven naar een andere afdeling, dienst of gewoon terug te koppen naar de burger!

 6. Avatar Van Milena Tsareva
  Milena Tsareva

  Vrouwtje Halsema gaat de sluitingstijden in het Wallengebied vervroegen, zo schrijft AT5. Goed nieuws, zo lijkt het. Maar als het aan Femke ligt, sluiten horecazaken op de Wallen volgend jaar nog steeds pas om 2.00 uur de deuren. De prostitutieramen zouden dan om 3.00 uur dicht moeten. Nog steeds de hele nacht overlast dus. ‘s Zomers wordt het alweer licht rond die tijd. Conclusie: we gaan langzamerhand de goede kant op met dit soort ideeën, maar met de nog veel te ruime sluitingstijden in dit concept gaan we het probleem helaas niet oplossen.

 7. Avatar Van Bart
  Bart

  Bij de zoveelste bestudering van het ‘probleem de wallen’ zag ik blijkbaar ook nog wat over het hoofd: Meneer Ploos van Amstel gaat er vanuit dat iedereen een smartphone heeft. Sorry Walther, dat is een aanname die ook niet klopt: er ZIJN MENSEN die zo’n ding niet willen, dus ook hun eigen huis niet meer in kunnen na dergelijke maatregelen. Ook daar blijft ‘onze overheid’ weer in gebreke, niet iedereen heeft zo’n stom ding waar hij/zij de hele dag op tuurt en tegen praat, en intiemer mee is dan met zijn/haar geliefde.
  En als we dat dagelijkse carnaval inderdaad willen beperken, dan zal miss Halsema toch wat strenger moeten zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share