Medelijden met de Floriade
Medelijden met de Floriade

Medelijden met de Floriade

En dan nu een spannend onderwerp: de Floriade. Niet in Amsterdam, Londen of Parijs, nee, in Almere. Inderdaad, dat is even een dompertje…
Vrijwel elke week rijd ik wel een keertje langs Almere. En dan voel ik medelijden. Niets ten nadele van Almere, maar hoelang bestaat Almere nu eigenlijk? Nog geen halve eeuw. Wordt hier niet enigszins een te grote broek aangetrokken?

Oorspronkelijk was Almere bedoeld als overloopgemeente voor Amsterdam. Als je in Amsterdam geen huis kreeg, kon je naar Almere. Ruimte zat. Almere is dus eigenlijk tweede keus. Zo ook nu met de Floriade, want Amsterdam was eveneens in de race. Gelukkig is dat niks geworden, want megalomane aspiraties zijn ook Amsterdam niet vreemd. Integendeel. De Floriade in Almere is dus eigenlijk een overloop-Floriade.

Nogal duur

Maar gaat het een beetje met die Floriade in Almere? Ik ben er nog niet geweest vanwege behoorlijk te duur. In het hoogseizoen 39 euro per persoon per dag. Een passe-partout is 79 euro. Opmerkelijk is dat inwoners van Flevoland 30 euro minder betalen. Dat is regelrechte regiodiscriminatie! Dat zouden we in Amsterdam eens moeten flikken! Dertig euro toeslag voor iedereen uit Flevoland die naar de Wallen wil! En dat zijn er nogal wat! Dan is Almere te klein, want daar hebben ze zelf geen Wallen. Bij mijn weten dan.

Vandaar dat ik niet zo positief ben over die Flevo-Floriade. Als ik over de A6 rijd ik word ik niet bepaald verleid om de afslag naar het parkeerterrein te nemen. Dat is hooguit halfvol, bij de nieuwe Lidl even verderop staan meer auto’s. Zelfs geen groot bord met de aansporing: Bezoek onze FlutFloriade!
Ook lees ik dat sommige paviljoens nog niet af zijn (inmiddels wel misschien?) en dat ‘de boel nog nauwelijks in bloei staat’.
Ik wil niet het risico lopen dat er voor bijna vier tientjes geen bal aan is, met als enige sensatie het vrijwel lege kabelbaantje over de A6.

Naar de volkstuin

Dan ga ik liever naar de voormalige Amsterdamse Floriade, het Amstelpark. Dat is gratis. Het Amstelpark hebben we overgehouden uit 1972, met een rijkdom aan bijzondere bomen en struiken. Daar is het veel mooier denk ik. En toen bestond Almere nog niet eens, haha! Of naar de Libelle Zomerweken! Ook in Almere, maar vast goedkoper.

Andere gratis mogelijkheden tot botanische verdieping zijn de vele Amsterdamse volkstuinen. Daar kan geen Floriade tegenop. Even opgezocht: Amsterdam heeft ruim 300 hectare aan volkstuinparken met in totaal ongeveer 6000 volkstuinen op 43 verschillende parken.
De Floriade in Almere heeft maar 60 hectare.

Altijd herrie

Idioot is wel dat beleidsmakers er altijd voor kiezen om de ‘groene longen’ in de buurt van vervuilers te situeren. Bij de snelweg of bij een vliegveld. Zo ook bij de Floriade in Almere. Je kunt zelfs met het kabelbaantje kijken waar alle herrie vandaan komt. Welke natuurminnende gedachten zouden daar achter zitten?

* Laatste revisie op 12 juni 2022 door Redactie AC

13 x, 1 va (291023)

10 Reacties

 1. Avatar Van Bart
  Bart

  De commercie viert hoogtij, de Floriade is daar een voorbeeld van. Heeft niets met milieu of ‘groen’ of andere aarde-levensverlengende initiatieven te maken: GELD,GELD,GELD, dat is het motto van deze onzin. Had ooit iets met ‘bloemen’= flora te maken, ga er gewoon niet heen, u mist niets, besteed uw geld liever in de biologische winkel, en plant gewoon wat meer (wilde) planten in uw tuin…

 2. Het Amstelpark is uiteindelijk over de langere termijn een prima investering gebleken, een van de mooiere parken in Amsterdam. Het Gaasperpark is er uiteindelijk ook een stuk beter van geworden, hoewel ook hier effect op lange termijn pas echt zichtbaar is.
  Ik ben niet heel optimistisch over de korte termijnopbrengsten van de Almeerse Floriade, feit is dat er al heel veel geld in is verdwenen wat misschien beter besteed had kunnen worden. Ik hou echter de mogelijkheid open dat de investering zich op langere termijn terug gaat verdienen, de kabelbaan is niet het enige dat de Floriade te bieden heeft. Misschien worden we nog verrast….

 3. Avatar Van John Zwart
  John Zwart

  In Amsterdam kwam er iets bij wat er niet was als effect van de groen-evenementen. Ik onderschrijf de meerwaarde van het Amstelpark. In Almere als meerkernen opzet was al veel in bossen en recreatief groen geïnvesteerd toen de ontwikkelaars de opzet in de prullenbak gooiden en besloten dat het een bandstad moest worden. De Floriade ging verder met eerst e.e.a. slopen. Jammer als er alleen een financieel debacle en een lullig kabelbaantje en giga parkeervelden aan overblijft.

 4. Avatar Van Bart
  Bart

  Waarom deze discussie, als ‘evenementen’ als de Floriade meer afbreuk aan het milieu doen dan bijdragen? De ‘Flopperade’ – is al genoemd door Almeerders- blijft een discutabel evenement, dat geen bijdrage levert aan milieu- of groenbewustzijn, gezien de belachelijk hoge investeringskosten en het bijzonder lage milieurendement. Kwestie van rekenen: het kost iedere Nederlander een behoorlijke bijdrage, weliswaar versluierd via de rijksbijdragen, belastingen en dergelijke, maar toch! Laat deze ‘regering’ eindelijk eens recht door zee worden, Sofie en Mark moeten eindelijk het veld ruimen, wat een opluchting! Wat gaat komen is nog niet helder! Maar dit soort vreemde uitspattingen als ‘Floriades’ en andere gesponsorde onzin, het levert ook voor het bedrijfsleven weinig op.. En daar ging het toch om, niet?

 5. Avatar Van John Zwart
  John Zwart

  Twee wethouders hebben hun conclusies al getrokken, ze hebben hun veel te grote broeken in het wilgenbos aan de takken gehangen.
  De Almeerse inwoners met de nare begrotingsgevolgen achterlatend. 🙁

  1. Avatar Van Bart
   Bart

   ‘Evenementen’ als de Floriade, mogelijk ook de ‘Keukenhof’ zijn van voorbijgaande illusie, denk ik zo, evenals de simpele vermaaksterreinen als de ‘Julianatoren’ en vele andere vroeger zo door de jeugd gewaardeerde ‘uitjes’… Men wil heftige actie, meer meer meer en vooral veel veel veel. Tja dan houdt het een keer op. De ‘jeugd’ in Lelystad wil een groot skatepark met ‘pumptrack’ en andere onzin in het enige echte stadspark in Lelystad. Omdat ik nog niet gevlucht naar ‘elswhere’ ben, heb ik ook maar een petitie getekend, want het lijkt alsof men het Vondelpark amputeert met kartracebanen en wielrenparcoursen, zoiets! Floriade’s en andere ongein moeten NOOIT meer door wie dan ook gesponsord worden, nu in het belang van Almere, later in andere steden. Die wethouder van GL vond ik ook maar een vreemde overigens… Volhouden tot je zinkt, zoiets…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share