Oplopende spanning in de wijken! – In onze Amsterdamse regio-krant Het Parool lees ik dat er in de stad tot het jaar 2050 ongeveer 2600 nieuwe elektriciteitshuisjes nodig zijn. De helft daarvan moet er in 2030 al staan. Het is een verdubbeling van het huidige aantal.
Dit kan tot grote spanningen in de buurten leiden. Niet alleen elektrisch, maar ook onder bewoners. Weliswaar veroorzaken we zelf die extra stroombehoefte (warmtepompen, laadpalen), maar er is geen enkele inspraak omtrent de plaatsing van de huisjes. Die heb je maar te pikken, anders wordt het veel te veel gedoe. Ik begrijp dat.

Bakstenen bunker

Je mag nog wél meepraten over het uiterlijk van die stenen dozen, maar ik verwacht niet dat er veel te kiezen valt. Het zal wel neerkomen op de gebruikelijke graffiti, al dan niet van een kunstenaar. Zelf zou ik het een leuk idee vinden om de huisjes op te bouwen uit gewapend glas, zodat we kunnen zien wat zich binnenin bevindt. Een glazen kubus, zogezegd. Bij kortsluiting wordt het dan ook nog eens visueel spannend. Ik vrees dat hierover zoals gebruikelijk allerlei bezwaren opgeworpen gaan worden. Zoals: dan proberen ze de ruiten in te gooien. Of: dan moeten we telkens de ramen gaan lappen. De aloude ‘peperbus’ (zie links op de foto), waarvan we altijd dachten dat het gewoon een reclamezuil was, is ook geen optie meer. Te klein. Kortom, dat draait dus gewoon uit op een bakstenen bunker. Want onder de grond zal ook wel niet kunnen. Moet je weer een gat gaan graven en dat wordt te duur natuurlijk.
Het is misschien ook een briljant idee (al zeg ik het zelf), om de huisjes op esthetisch kwetsbare plaatsen (zoals binnen het Werelderfgoed) door een architect te laten vormgeven. En dan beter niet Rem Koolhaas, want die zal een buurt nooit tevreden stemmen denk ik. Op die manier kan het huisje beter in de omgeving ingepast worden en eventueel over honderd jaar als monument worden aangemerkt. Het is eerder gebeurd met andere utiliteitsgebouwtjes.

Compensatie?

Ik vraag me trouwens af of bewoners van omliggende panden hiervoor gecompenseerd gaan worden. Bedorven uitzicht. Koophuizen dalen in waarde. Bij huurhuizen kun je waarschijnlijk punten aftrekken. Ik voorzie dat hier geen financiële ruimte voor is.
Officieel heet het elektriciteitshuisje een MSR: een Middenspanningsruimte. Stel je voor! Dat mag natuurlijk geen elektriciteitshuisje blijven heten! Klinkt veel te gezellig! En dat is het niet.

* Laatste revisie op 31 januari 2024 door Redactie AC

93 x, 1 va (291023)

Eén reactie

  1. Ja, grappig: overal electrititeitshuisjes in de tuin of langs de gevel. Natuurlijk noodzaak, want al die Amsterdammers die zelf voorzienend zijn, of meer dan dat opwekken en aan het net net terugleveren: bravo! dus al die Amsterdammers die nu weer gaan zeuren over nieuwe huisjes: bah!

    Avatar Van Bart Bart

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.