Abnormale stijging vrije huren in Amsterdam
Abnormale stijging vrije huren in Amsterdam

Abnormale stijging vrije huren in Amsterdam

Abnormale stijging vrije huren in Amsterdam – De kwartaalcijfers van woningplatform Pararius voor de vrije huursector zijn duidelijk: hogere huren en lager aanbod. De tienduizenden woningzoekenden die elk jaar Amsterdam instromen zijn vooral op de vrije huursector aangewezen. Alleen degenen met de hoogste salarissen kunnen een dure huurwoning bemachtigen. Vaak door zelf meer huur te bieden dan gevraagd wordt. Andere woningzoekenden, zoals de Amsterdamse jeugd en de mensen in sleutelberoepen, zoals het onderwijs en de zorg, hebben het nakijken. Het HNA eist bescherming en regulering van de huren in de vrije sector.

Was nog niet zo lang geleden een maandhuur van 1500 euro min of meer de standaard, nu zijn bedragen rond de 2000 euro per maand ‘normaal’. Dat schreeuwt om regulering van de huren in de vrije sector. Het wetsvoorstel ‘Betaalbare Huur ‘ van demissionair minister De Jonge is daar een eerste stap in. En juist daar keert Pararius, met een overgrote groep beleggers en verhuurders, zich tegen. Door huurregulering zou er nog minder aanbod komen en zouden de huren nog hoger worden, is hun argument. Particuliere investeerders verkopen hun woningen omdat buy-to-let niet meer rendeert door huurregulering en belastingmaatregelen

Enorme winsten

HNA: “Op huurwoningen in de vrije sector worden enorme winsten behaald. De prijs-kwaliteitverhouding is al jaren zoek. Ook in Amsterdam. Het HNA pleit daarom voor een puntenstelsel voor de gehele huursector. Dat betekent dat alle huurwoningen tot de gereguleerde sector gaan behoren. Daarmee wordt de automatische jaarlijkse huurverhoging gekoppeld aan de kwaliteit van de woning. Een huurverhoging voor de vrije sector van maximaal 5.5% voor 2024 los van de kwaliteit van de woning is onacceptabel. De wet die deze maximering regelt, loopt op 1 mei 2024 af. Het HNA eist dat huurders, ook in de vrije sector en ook na 1 mei 2024, beschermd worden tegen te hoge huurprijsstijgingen.

“Door het verbod op tijdelijke huurcontracten voor particulieren per 1 juli 2024 loopt het aanbod van vrije huurwoningen sowieso verder terug. Immers, bijna de helft van de vrije sector wordt nu tijdelijk (maximaal 2 jaar) verhuurd. Dat worden straks permanente huurcontracten. Of de huren dan minder gaan stijgen – door minder nieuwe huurcontracten – valt nog te bezien.”

Amsterdamse huursector

De vrije huursector in Amsterdam is, in tegenstelling tot de rest van het land, heel groot. Zo’n 15 tot 20 % van alle woningen in Amsterdam valt eronder. Dat maakt de extreem hoge huren in deze vrije sector tot een urgent probleem voor de hele stad. In het belang van een goede volkshuisvesting moet de Tweede Kamer zo snel mogelijk het wetsvoorstel ´Betaalbare Huur’ bespreken en in werking zetten.

Over het Huurders Netwerk Amsterdam

Doel van de Vereniging HNA is het behartigen van de (im)materiële belangen van alle huurders en huurwoningzoekenden in de gemeente Amsterdam. De vereniging zet zich in voor voldoende betaalbare, duurzame, kwalitatief goede en toekomstbestendige woningen en woonruimte. Het HNA maakt zich hard voor leefbare buurten en leefomgeving. Zowel individuele huurders in de sociale en commerciële sector als huurdersorganisaties kunnen lid worden van de Vereniging HNA. Er wordt een geringe contributie gevraagd. Aanmelden kan via onze site.

In de rubriek Postbus AC plaatsen we ingezonden berichten die we relevant achten voor lezers van Amsterdam Centraal.

* Laatste revisie op 20 januari 2024 door Redactie AC

Bez 134 x, 1 snds (291023)

3 Reacties

 1. Avatar Van Bart
  Bart

  De gastauteur heeft grotendeels gelijk: de belachelijkheid van huren in de vrije sector is overduidelijk (en soms volstrekt onterecht: onlangs haalde huurders op de Keizersgracht hun recht bij de huurcommissie: van 1950 E naar 95 E, duidelijker kan het niet!). Het probleem zit vooral in het feit dat corporaties alles wat vrij komt afstoten naar ‘investerings BV’s’ of gewoon direct verkopen. Want onderhoud is duur… Vastgoedboeven (ik heb het niet over bonafide verhuurders) doen er ook alles aan om hun rendement te vertienvoudigen in tijden van schaarste…
  Voor de meeste mensen is een huur van 1000/1500 tot 2000 E gewoon niet op te brengen, dan moet je minstens 5000 E netto verdienen, toch?
  Maar er is meer: Vrije sector huren zijn eigenlijk nauwelijks beschermd, het is wat de gek (of de wanhopige woningzoeker) er voor geeft in de race om niet bij voorbaat uitgesloten te worden. Het probleem is complex en niet snel op te lossen. Als de gemeente Amsterdam haar eigen regels omtrend verhuur van woningen niet heel snel gaat bijstellen, wordt het alleen maar erger…
  Want waar de overheid volstrekt in gebreke blijft, moet Amsterdam haar eigen regels stellen: antispeculatie beding aanscherpen, controle over woningvoorraad zeer verbeteren: dat betekent alle woningen onder de 100m2 weer in het sociale huurbestand terugbrengen, corporaties onder curatele stellen indien noodzakelijk en ‘huisjesmelkers’ van zeer forse straffen voorzien. Dat helpt een beetje tegen het zeer zwakke beleid van de overheid. En lokaal ‘kraken’ gewoon weer toestaan, danwel niet of beperkt optreden (mevrouw Halsema! : als lid van de ‘driehoek’?)
  Dat zijn een aantal mogelijke oplossingen van deze vreselijke willekeur voor huurders.
  En ik neem aan dat de vereniging HNA de hopelijk verbeterde versie is van de door tweestrijd, zelfverrijking en andere praktijken ter ziele gegane ‘Huurdersvereniging Amsterdam’ is? Dan wens ik ze heel veel succes! (was zelf ooit 5 jaar werkzaam bij deze club)

 2. Avatar Van Bart
  Bart

  En dan ook nog iets over ‘scheefwonen’, wat meestal betekent dat men teveel verdient voor de (te) goedkope huurwoning. Dat is een kwestie van controleren, wat woningcorporaties nauwelijks meer doen. Mij is de praktijk bekend dat sommige corporaties het inkomen van de huurder wel bijhouden, maar op het moment dat de huurder zichtbaar te veel gaat verdienen, de woning te koop aanbiedt. Hardstikke fout! dan gaat die huurder maar op zoek naar een vrije sector woning of kopen..
  Want zo beperk je de woningvoorraad in de sociale sector (was ooit 35 % in Amsterdam, nu niet meer meetbaar vanwege de onhoudbare grens tussen ‘sociaal en vrij’..
  Omdat ik deze ontwikkelingen zag aankomen (en Amsterdam te benauwd vond worden), woon ik nu in een huis van 130 m2 met grote tuin voor pakweg 650 E hypotheeklasten. Dat is in Amsterdam vrijwel ondenkbaar, en toch ben ik in 40 treinminuten in de binnenstad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share