Zeg het met je handen, die vertellen alles
Zeg het met je handen, die vertellen alles

Zeg het met je handen, die vertellen alles

De klassieke muziek minnende wereld -en vooral Amsterdam- leed dit weekeinde een groot verlies.
Maris Jansons (1943-2019) is in de nacht van zaterdag 30 november op zondag 1 december in St. Petersburg overleden op 76 jarige leeftijd.

In 2014-2015 tijdens zijn chef dirigentschap van het Koninklijk Concertgebouw Orkest bracht hij het beroemde KCO tot de werelderkenning van: ”het beste orkest ter wereld”. 
Hij was zeer geliefd bij de concert musici die onder zijn leiding speelden. Ik begreep dat heel goed, want ik heb ruim 5 jaar in een vierstemmig koor gezongen, dan leer je het belang van een prima dirigent.

”Zeg het met je handen, die vertellen alles” was zijn primaire raad die hij als dirigent aan zijn leerlingen gaf. Maar als ik Jansons bezig zag in het Concertgebouw zag ik veel méér: hoe hij met zijn blik, mimiek en alle mogelijke lichaamstaal zich verhield met elk lid van dat immens grote symfonisch orkest. Tegelijk zat hij volledig ín het stuk dat werd gespeeld. Gedreven door wat de componist had bedoeld. Een meeslepende meester in de hele lijn van communicatie.
Hij had geen sterk hart, zijn vader ook dirigent overleed in de jaren 80 terwijl hij een concert gaf, aan een hartinfarct. Ook Maris was in 1996 in Oslo bijna ”in het harnas gestorven” zoals dat wordt genoemd. In de nacht van zaterdag op zondag stierf Maris Janssons in St. Petersburgh na een tweede hartaanval. Met zijn musici ondernam hij vele pogingen om ”samen in de hemel te komen” – de afgelopen nacht ging hij alleen op weg.

* Laatste revisie op 11 mei 2020 door Redactie AC

2 x, 1 va (291023)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share