Dit weekend was het als vanouds raak in de oude binnenstad. Op de Wallen en in de Kalverstraat gold eenrichtingsverkeer. Op de Wallen werd het vrijdag- en zaterdagavond laat zo druk, dat werd besloten een aantal stegen af te sluiten. Zelfs ondernemers en handhavers vonden het druk. Crowd management draaide op volle toeren.

Bewoners verbazen zich. De drukte is voorspeld. En, de drukte komt niet van de leukste bezoekers. In de media staan beelden van zuipende en schreeuwende bezoekers op zoek naar sex en drugs. De illegale hotels, fietstaxi’s en drugsdealers doen goede zaken. Het Damrak en Rokin staat vol met Duitse en Franse auto’s. We zijn weer terug in 2019? De Wallen zijn simpelweg een toeristenmagneet. Amsterdammers hebben er niks meer te zoeken.

Toeristen sneller terug

VVD-raadslid Daan Wijnands maakte vrijdagavond een rondje op de Wallen en schreef: “Tegen zoveel mensen is 1,5 meter niet bestand. Toeristen keren sneller terug dan verwacht, met name uit Europa. Kijken bij ramen, roken bij coffeeshop en drinken op straat populair als vanouds. Snel ingrijpen is hoognodig!”

Op de sociale media stonden veel reacties van bewoners die niet snappen dat het stadsbestuur dit niet voor was. Ze hebben vier maanden tijd gehad om de zaken aan te pakken. Simpele maatregelen. Een volledig Airbnb-verbod. Andere openingstijden op de Wallen. Een andere inzet van Amsterdam toeristenmarketing op kwaliteit. Sluiten van de coffeeshops. En, vooral veel meer en veel sterkere handhaving.

Onzichtbaar stadsbestuur

Ons stadsbestuur? Onzichtbaar met zomerreces. Een andere naam voor de Coentunnel bleek bij de laatste raadsvergadering belangrijker dan balans in de stad. Eenrichtingsverkeer? Dan toch vooral naar de bewoners toe.

Over de foto: Femke Halsema bij de afvaart van Hart van Troost, de bloemenboot die vaart ter nagedachtenis aan de coronaslachtoffers.
Je kunt hem ook zien als waarschuwing voordat je besluit je tussen de menigte op de Wallen te begeven.

Foto: © Peter Eijking.

Laatste revisie op

5 reacties

 1. Ik stel voor dat er alvast een datum wordt vastgesteld voor een gedenkdag van de tweede golf slachtoffers van de slecht gemanage-de versoepelingen met hun eigen hart-van-troost-afvaart begeleid door een bewogen toespraak van Halsema.

  John Zwart
 2. Dat de kappers weer open gingen: werd hoog tijd. Dat de tandartsen hun werk weer mochten gaan doen: was nodig. Dat de reguliere zorg weer enigszins genormaliseerd en toegankelijker werd: had al eerder gemoeten. Al deze versoepelingen vonden en vinden verantwoord en onder strakke regie plaats. De meeste kappers werken op afspraak en men moet naam en telefoonnummer achterlaten voor evt. latere contactonderzoeken. Bij de tandarts wordt men gevolgd en geïnstrueerd van binnenkomst tot vertrek en waag het niet om iets te doen dat niet binnen het protocol valt. Ook de reguliere zorg heeft de zaakjes inmiddels prima op orde met meer tussenruimte in de wachtkamers en goede ontsmettingsmogelijkheden. Zelfs de sportscholen doen hun uiterste best om de corona regels na te leven en het besmettingsgevaar zo klein mogelijk te houden. Het lukt ze aardig door afstand en hygiëne bijzonder serieus te nemen en o.a. zo veel mogelijk in de buitenlucht te sporten. Maar wat ik echt met de beste wil van de wereld niet kan begrijpen, is dat onze regering in overleg met het RIVM/OMT heeft besloten de horeca en de sekswerkbranche weer open te laten gaan. Ieder weldenkend mens wist dat dit (met alcohol en andere geestverruimende middelen als grote ellende-katalysatoren) niet zou gaan werken en een aanloop zou gaan worden voor de zo gevreesde tweede coronagolf. De horeca laat veel te veel mensen toe en schenkt ook te lang door aan mensen die duidelijk al meer dan genoeg gehad hebben. De horeca en sekswerkbranche zouden wat mij betreft zeker tot na het zomerseizoen nog gesloten hebben moeten blijven en de landsgrenzen (ook binnen de EU) hadden dit jaar voor het vakantieverkeer nog dicht moeten blijven. Gewoon een jaartje niet lallen in een café en gewoon wat dichterbij (of helemaal niet) op vakantie. Het is vragen om problemen wat er nu allemaal gebeurt. En dat wat ik zeg, slecht voor de economie zou zijn geweest: dat zal dan wel.

  Milena Tsareva
  1. Ik ben het geheel met je eens Milena. Ik heb ook met verbijstering al die beelden op AT5 bekeken. Al die toeristen op de Wallen zijn echt een heel dikke middelvinger naar alle bedrijven en instellingen die wél goed hun zaakjes op orde hebben, zoals jij beschrijft.
   Waar komen al die toeristen ineens vandaan? Zijn dat weer die goedkope tientjesvluchten waar nu juist van af moeten? Weg met al dat volk, opzouten!
   Sluit het centrum maar af en reken 50 euro toegang per persoon (behalve voor bewoners en dienstverleners uiteraard). Jammer voor de toeristenindustrie, maar die heeft al lang genoeg geparasiteerd op ons cultureel en historisch erfgoed.
   Ik geef toe, heel ongenuanceerd allemaal, maar ik ben hier echt razend over.

 3. Pingback: Dit lamzakkige land - Arnoud Hugo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.