De Biergarten-coalitie
De Biergarten-coalitie

De Biergarten-coalitie

De uitslag van de Tweede Kamer verkiezingen maaide in één keer het draagvlak onder de Amsterdamse coalitie weg. Waarom GroenLinks zoveel kiezers verloor mogen ze zelf uitzoeken. Zou het komen omdat GroenLinks in Amsterdam (anders dan de Partij voor de Dieren) de afgelopen drie jaar geen onderscheidend geluid liet horen?
GroenLinks stond kritiekloos achter D66 bij meer evenementen, horecaplannen, deelscooters, drugsgedoogbeleid en mobiliteitsplannen. De GroenLinks aanpak van biomassa, windmolens, volkstuintjes, begraafplaatsen en Meervaart werd vaak regentesk genoemd. Honderden zienswijzen van bewoners gingen linea recta de papiervernietiger in. De luis in de pels is er niet meer. Ik begrijp die weggelopen kiezers wel.

‘We’ is dood

Het wordt een spannend jaar. Veel Amsterdamse beleid zit nog in de ambtelijke pijplijn, zoals de autoluwe agenda, het evenementenbeleid, de omgevingsvisie, ruimte voor ondernemers, de datastrategie en het voetgangersbeleid. Veel ‘linkse wolken’. Gaat dat beleid het allemaal nog wel ongeschonden halen voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022? Of, kiest de coalitie nu al voor een ander beleid?
Komt er meer aandacht voor herstel van de economie, coronavrijheden en ruimte voor horeca en festivals en gemeentelijke XTC-winkels? Gaan we eindelijk meer samenwerken met de regio bij wonen en werken? Maken we meer vrienden in Den Haag? Het is naïef te denken dat ‘we’ nog steeds een goed coalitieakkoord hebben en ‘we’ samen eraan blijven werken om Amsterdam door de crisis te loodsen. ‘We’ is dood.

Hard gelag voor bewonersgroepen

Voor actieve Amsterdamse bewonersgroepen die voor hun straat, wijk of park staan is de uitkomst een hard gelag. De Amsterdamse kiezers hebben duidelijk gekozen; niet voor stilte, niet voor rust, wel voor werk en economie. We stomen af op een coalitie van liberale partijen in 2021 met D66 aan het stuur en Volt en Denk als coalitieduwers. Dat wordt een Biergarten-coalitie die ruimte wil geven aan de drukte-economie en het individu. Dat worden vier vrolijke jaren met veel feestjes.

De slag om Mokum is begonnen

Van de linkse partijen hoeven de bewonersgroepen niks te verwachten. Die partijen staan in hun standpunten te ver uit elkaar om samen een vuist te kunnen maken. Het is hoog tijd voor een andere luis in de pels van de Amsterdamse politiek. De ‘Slag om Mokum’ is nu pas echt begonnen!

* Laatste revisie op 21 maart 2021 door Redactie AC

16 x, 1 va (291023)

Eén reactie

 1. Avatar Van Bart Van Der Kolk
  Bart van der kolk

  Groenlinks schijnt nu de ‘Rutte doctrine’ te gaan steunen, ondanks alle verliezen. Een wanhopige Jesse, een smachtende Rutger en de Amsterdammer is weer in de aap gelogeerd… (de Lelystedeling ook trouwens).
  Waarin een zwalkende partij met gigaverlies van zetels toch nog ‘prinsje’ wil zijn..
  Beste Amsterdammers, zeg de politiek vaarwel, richt u op uw eigen stad, en uiteindelijk zal de regering zich naar u richten, want Nederland zonder Amsterdam, dat kan natuurlijk niet…
  Ik zeg dat een alliantie van echte Amsterdammers ongeacht politieke waanzin een veel betere oplossing is voor het probleem dat ‘Rutte’ heet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share