Whisky, wiet en waanzin
Whisky, wiet en waanzin

Whisky, wiet en waanzin


Krakersrellen, dreiging van een kernoorlog, de actiegroep Rara en de Makrobranden, de totaal weigeraars van Onkruit, welkom in de jaren 80 van de vorige eeuw. Het werd allemaal opgetekend door Joost Flint, als participant in deze opschudding veroorzakende gebeurtenissen. Hij beschreef het in zijn omvangrijke boek ‘Rebellie in de jaren 80‘. Hij was erbij, hij deed zijn ding en hij blikt terug op die tijd en de man die hij toen was.


Ik heb die tijd ook meegemaakt en ik herinner me weinig anders dan een mist van whisky, wiet en waanzin, vrolijke chaos, anarchie en geen enkel geloof in de overheid. De woningnood bestaat nog steeds, net zoals kernwapens en de Makro. De dienstplicht en de apartheid zijn afgeschaft en de totaalweigeraars zijn in de mist de geschiedenis verdwenen. O ja, en slechts weinigen vertrouwen ook nu de overheid.

Zou dat boek van Joost een voorbode zijn van een nostalgiegolf naar die tijd van zijn generatie? Of zwijgt men liever over wangedrag in die tijd? Gaan we meer boeken krijgen waarin oud actievoeders trots op hun wapenfeiten terugkijken en zichzelf tot krakerskoning kronen?

Zelf ga ik vooralsnog de confrontatie uit de weg en laat de pen rusten over die tijd en het is maar dat u het weet.
Een gesprek met Joost Flint.

Joost Flint met zijn boek Rebellie in de jaren 80


* Laatste revisie op 9 november 2021 door Redactie AC

14 x, 1 va (291023)

Eén reactie

  1. Avatar Van Bart
    Bart

    Fijn, een interview met een ex-collega uit de jaren 80. Niks mis met de jaren 80, hoe vreselijk ook beschreven door sommige ‘wetenschappers/ex collega’s’. Mijn jaren ’80 waren extreem, bizar en vooral om nooit meer te beleven.. Dat doe je maar eens in je leven, van kraakpand naar kraakpand, de hele dag door gas en licht aansluiten en ramen barricaderen (‘ik ben de loodgieter niet!’) en vooral veel achterdocht naar de gevestigde orde. Van studeren – mijn doel – of enige zelfreflectie was geen enkele sprake meer. Van ’77 tot ’84 in de vorige eeuw dag en nacht in dienst van de daklozen en ontheemden, en soms om zelf een dak boven het hoofd te hebben. Een spannende tijd, maar de geweldsspiraal in de ‘club’ maakte dat ik afhaakte. De echte sociale idealen waren verwaterd, de spannende tijd van radio ‘de Vrije Keijzer’ waar ik mij graag mee bemoeide, was niet meer, de huisvestingsproblemen werden eindelijk begrepen door de woningcorporaties, de ‘diehards’ uit de beweging waren verhuisd naar overzeese gebiedsdelen en andere verre oorden, of adviseur van de overheid geworden… Onze razende reporter Rob en ook Joost Flint passen perfect in dit plaatje. Rob, bedankt voor het goede interview! Het is maar dat je het weet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share