Verlepte Hoofdgroenstructuur
Verlepte Hoofdgroenstructuur

Verlepte Hoofdgroenstructuur

Verlepte Hoofdgroenstructuur: Wethouder Reinier van Dantzig wilde vastleggen waar het groen in Amsterdam beschermd moest worden en waar dus niet mocht worden gebouwd. Dat deed hij in de nota ‘Hoofdgroenstructuur’. Hij liep een blauwtje met zijn groen, want een groep Amsterdammers vond dat er te veel ontsnappingsmogelijkheden waren voor de gemeente om tóch ergens te bouwen als men daar toevallig zin in had.
Zij wisten daarover een referendum te organiseren. Op 6 juni werd Van Dantzigs Hoofdgroenstructuur weggestemd. Nu hoeft de gemeente zich daar niet aan te houden, maar het is een signaal.

Vage vraag

Ik vond dat referendum een beetje vaag. Ik weet niet of de initiatiefnemers zelf de vraag hadden bedacht (maar ik gok een ambtenaar), maar je kon er eigenlijk niks mee: ‘Bent u voor of tegen het voorgenomen raadsbesluit over de Hoofdgroenstructuur?’
Menig inwoner heeft glazig gekeken bij die vraag. Wat is voor den donder een Hoofdgroenstructuur??? Nooit van gehoord! Dat woord alleen al: hoofdgroenstructuur!
Je kunt je nog eerder iets voorstellen bij een woord als (ik verzin maar wat) ‘hoofdhaarstructuur’. Een kapper weet er raad mee.
De afstand tussen ambtenarij en publiek is eigenlijk nog nooit zo treffend in één woord samengevat.

Kunstgras

Er was ook kritiek dat bij de inventarisatie van al het groen de meest absurde dingen waren meegeteld, zoals bermen naast de snelweg en het kunstgras op sportterreinen. Het scheelde weinig of ook de groene biljartlakens in cafés en de plantenbakken op balkons waren meegerekend.

Als je groen wilt moet je er ook voor gaan staan. Niet in je Hoofdgroenstructuur geitenpaadjes inbouwen om alsnog ergens windmolens te kunnen neerzetten. Gewoon zeggen: genoeg is genoeg, we zijn volgebouwd.
Ook niet aan de randen van de stad ‘een straatje erbij’ bouwen voor meer woningen. Weliswaar is dit idee vooral geopperd voor steden en dorpen in Noord-Brabant, Utrecht en Zuid-Holland, maar ik zie ze in Amsterdam best in staat om dit soort plannetjes enthousiast over te nemen.
Meer woningen zijn belangrijk, maar moeten die per se in Amsterdam komen? Je kunt voorspellen hoe zoiets gaat: over een paar decennia ligt er dan een extra stadswijk. Op die manier wordt er sluipend steeds meer groen van de buitengebieden afgeknabbeld.
Ik wacht eigenlijk nog op een nota waarin de mogelijkheden worden besproken om de hoeveelheid groen juist aanzienlijk te vergroten.

* Laatste revisie op 11 juni 2024 door Redactie AC

38 x, 1 va (291023)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share