Wat vind jij van meer ruimte voor voetgangers?
Wat vind jij van meer ruimte voor voetgangers?

Wat vind jij van meer ruimte voor voetgangers?

Het beleidskader ‘Ruimte voor voetganger’ is vrijgegeven voor inspraak. De gemeente Amsterdam wil met het beleidskader meer ruimte voor de voetganger maken. De voetganger verdient in de stad de ruimte, voetgangers moeten zich comfortabel en veilig kunnen verplaatsen, aldus de opstellers.

Het doel van het beleid: “Amsterdam wil een stad zijn die voor iedereen comfortabel toegankelijk is. Voor mensen met een fysieke beperking, voor ouders met kleine kinderen die samen de stad verkennen, voor bezoekers die Amsterdam ontdekken en voor Amsterdammers met volle boodschappentassen. Lopen is namelijk gezond, duurzaam en bovendien een fijne manier om je door de stad te verplaatsen” (link).

Minimale doorloopruimte

De stoepen worden al jaren gebruikt en misbruikt voor MUPI’s, fietsparkeren, terrassen, afvalcontainers, plantenbakken en bestelbusjes. Bij de herinrichting van de Amsterdamse straten wordt voortaan uitgegaan van een absoluut minimum van 1,80 meter vrije doorloopruimte voor de voetganger waarbij Amsterdam, als enige stad in Nederland, de stoeprand meerekent. Dat is ook echt minimaal! Op drukke routes schrijft de gemeente méér ruimte voor de voetganger voor. Waar moet die ruimte vandaan komen?

Het is allemaal aardig bedoeld, maar met het wachten op de herinrichting van straten komt er echt geen ruimte voor voetgangers op korte termijn. Het aantrekkelijk maken van Amsterdam voor voetgangers vergt meer dan een paar centimeters meer of minder. Waar blijven de echte voetgangersstraten, veilig zebrapaden en voetgangersvriendelijke verkeerslichten de strikte handhaving op de stoepmisbruikers?

Nog een lange weg

De weg naar echte mensenstraten is nog lang. De voorgestelde normen beschrijven alleen de verkeersruimte die voetgangers nodig hebben. Om te verblijven, te spelen en elkaar te ontmoeten op het trottoir is altijd extra ruimte nodig…   Laat in elk geval nu je stem horen over de voetgangersplannen (klik!).

* Laatste revisie op 26 februari 2020 door Redactie AC

23 x, 1 va (291023)

4 Reacties

 1. Avatar Van Loes
  Loes

  Ja, die stoepbanden … in een bijeenkomst over een herinrichting worden de dingen die al vastliggen opgenoemd. De heilige Puccini. met al die rooie stoepen, fietspaden …
  Vraag: zijn dat van die gladde stoepbanden? “Ja, inderdaad” riep de project-mevrouw blij.

 2. Avatar Van John Zwart
  John Zwart

  Ja inderdaad, bij regen moet je die dus mijden. Moet dus 20 cm voor worden afgetrokken van de effectieve breedte voor passage. Dus die maat 1.80 zou dus zeker 2.00 moeten zijn. Maar helaas zelfs dat verhelpt niet de vele obstakels …. waardoor er op talloze plekken nog geen meter overblijft.

  1. Ik liep zaterdag avond door de Jordaan en in de Westerstraat viel mij op dat er veel terrasjes meer stoep gebruiken dan toegestaan. (Ondanks de verkeerd geplaatste punaises)

   En dan staan er ook nog blauw-bandjes tegen de stoeprand zodat je kuip-door-sluip-door er langs moet.

   Ik vind dat uitbaters ook de plicht moeten krijgen om het loop gedeelte vrij te houden.
   Nu kon ik nét een fiets opvangen die tegen een geparkeerde auto aan zou vallen.

   Overigens kom ik dit op veel meer plaatsen tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share