Plantenbakkensoap. Er is veel gedoe over de aanpak van plantenbakken in het Amsterdamse Centrum. Bewoners en ondernemers schreeuwen moord en brand over de in hun ogen betuttelende maatregelen. En over dat de gemeente niks doen aan het afval op straat, uitwaaierende terrassen en op de stoep geparkeerde tweewielers.

Het Stadsdeel Centrum probeert te sussen door te stellen dat ze alleen excessen aanpakken: ‘Er wordt begonnen met het opruimen van weesbakken: een aangeharkte stad is niet het grotere doel.’ Daar kan toch niemand tegen zijn? Het is bijzonder ook omdat inspraak over het plantenbakkenbeleid nog loopt!

Openbare ruimte is van iedereen

De aanpak van de openbare ruimte voor meer leefbaarheid, toegankelijkheid en veiligheid is hard nodig. We moeten op een nieuwe manier kijken naar de inrichting van de ruimte in de stad en naar de mobiliteit. De openbare ruimte is van alle Amsterdammers. Het is een plek waar wij elkaar ontmoeten, spelen, ondernemen en meer.

Plantenbakkensoap frustreert grote plaatje

Jammer is dat alle commotie over de plantenbakken het gesprek over ‘Amsterdam maakt ruimte‘ frustreert. Het grote plaatje ontbreekt. Vorig jaar serveerde de gemeenteraad het beleid ‘ruimte voor de voetganger‘ nog vorstelijk af. De wethouder heeft in mei 2023 beloofd met een overzicht te komen van knelpunten voor voetgangers in de stadsdelen. Stadsdelen kunnen vervolgens voor specifieke straten met grote knelpunten een integraal herverdelingsplan maken samen met bewoners en ondernemers. Niets meer over gehoord…

Wanneer nieuw beleid horecaterrassen?

En wanneer komt het nieuwe beleid voor horecaterrassen in de openbare ruimte? Dat is nu meer dan twee jaar vertraagd. En nu weer een jaar vooruitgeschoven. Dat wordt de lakmoesproef voor de nieuwe koers om anders met ruimte om te gaan. Waarom dan nu wel de urgent ad hoc aanpak van plantenbakken? Waarom kiest Stadsdeel Centrum niet voor een integraal herverdelingsplan?

Op 3 oktober gaat de wethouder vertellen hoe ze verder gaat met ‘Amsterdam maakt ruimte‘. Dat moet natuurlijk veel verder gaan dan de aanpak van (alleen) plantenbakken op de stoep. De ruimte-aanpak gaat tot veel discussie leiden. Het gaat om herverdelen en dan krijgt niet iedereen die openbare ruimte claimt zijn zin. Het is aan het college om dan de knopen door te hakken (of niet). Waar blijft het inspirerende grote plaatje?

* Laatste revisie op 23 september 2024 door Redactie AC

53 x, 5 va (291023)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.