De sloop van de Amsterdamse historie
De sloop van de Amsterdamse historie

De sloop van de Amsterdamse historie

‘Vroeger is dood’: meestal waar! Maar: vroeger ging ik met mijn vader, het zal rond 1965 geweest zijn, regelmatig naar het Amsterdams Historisch museum. Een fraai museum, midden tussen de Kalverstraat en de Nieuwezijds, en genieten van fraaie schilderijen, vreemde voorwerpen uit oud-Amsterdam, een mooi binnenplaatsje. En als hoogtepunt: ‘de Goliath’, het reusachtige standbeeld van David en Goliath, voor mij als 10-jarige het toppunt van huiver en ontzag. Ook de wat ondoorgrondelijke structuur van het grote maar daardoor ook wat geheimzinnige museum had een grote aantrekkingskracht op mij. Ik ben er natuurlijk later ook nog vaak geweest, maar de ‘magie’ van het museum werd steeds minder. 

Gruwelijke aanpassing

Toen het museum omgedoopt werd tot “The Amsterdam Museum” haakte ik af, was er nog één keer en vond geen enkele meerwaarde… En nu zie ik op de site van de ‘Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad’ weer een gruwelijke aanpassing door een ‘gerenommeerd architectenbureau’  aan de Nieuwezijdsgevel, hoek Sint-Luciënssteeg, van het museum. Het soort aanpassing dat alleen door ‘aliens’ bedacht kon worden, zonder enig gevoel voor het historisch erfgoed. Dank u wel bureau Neutelings Riedijk voor uw volstrekt waardeloze bijdrage aan dit project! 
Maar die zijn natuurlijk niet de echte schuldigen, want op het verkeerde been gezet door de directie van dit museum, die treft alle blaam!

Amerikaanse aanpak

Jarenlang alle echte problemen verwaarlozen, getriggerd door verminderd museumbezoek etc. Dan maar voor de ‘Amerikaanse’ aanpak: Hoop lawaai, Engelse naam, veel gesteggel met de overheid om de subsidie te verhogen. Maar weinig resultaat: een museum zonder werkelijke inhoud. Waar is de echte Amsterdamse Historie gebleven, behalve de portretgalerij? Een hoop tegenstrijdigheden en een volstrekt onduidelijke aanpak wat de Amsterdamse historie betreft… En dan nu weer zo’n vreemd verbouwingsvoorstel.

Amsterdammers: kijk nog maar eens goed naar de huidige gevel van het Amsterdams Historisch Museum aan de Nieuwezijds Voorburgwal, hoek Sint-Luciënsteeg, want voor u het weet heeft Bureau Neutelings Riedijk hier een fatale ingreep gedaan. Ik ben het volledig eens met onze Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad!

Uitspraak kort geding

Inmiddels is een eerste uitspraak in een kort geding tegen de sloop van essentiële delen van het museum gedaan, waaronder de schuttersgalerij: De vereniging VVAB en Heemschut hebben een eclatant succes geboekt: de bouw, en vooral sloop, is opgeschort tot een definitieve uitspraak over de (ver)bouwplannen. De rechter was ‘not amused’ over het feit dat opschorting ‘heel veel geld kost’. Een definieve uitspraak is ergens in april te verwachten. The Amsterdam Museum meldt dat het museum niet voor 2027 weer geheel open gaat… 

Lees hier het gehele vonnis (PDF)

* Laatste revisie op 29 januari 2023 door Redactie AC

Bart Van Der Kolk
Laatste berichten van Bart van der Kolk (alles zien)
21 x, 1 va (291023)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share